GDPR, eller Dataskyddsförordningen som den också heter, är förmodligen ett välkänt begrepp för de flesta. Vad många däremot inte vet att den inte bara ger dig en massa rättigheter som besökare av en hemsida. Den innebär även en rad skyldigheter för dig som äger en webbplats. Det borde därför vara högsta prioritet att höja säkerheten på din hemsida. En osäker sida kan nämligen sprida virus, stjäla känsliga uppgifter, skicka ut spam-mejl i ditt namn och en massa annat otäckt.
För att skydda dina personuppgifter och konton online är det därför viktigt att du själv kan avgöra om en hemsida är säker eller ej. Vidare är det av enormt stor vikt att du som driver en webbshop eller liknande har säkerheten under kontroll – både för din egen skull men kanske mest för dina kunders. Här nedan har vi listat 5 saker du bör ha koll på om du vill surfa säkert.
1. Titta efter “s:et” i https
Om du tycker att HTTPS ser bekant ut så kan det bero på att de flesta URL:er börjar med antingen http eller https (URL är förkortning för Uniform Resource Locator, vilket är en term som fastställer den exakta adressen som en given sida har på internet). Det lilla s:et innebär att sidan är krypterad och att sidans säkerhet levereras av SSL (förkortning för Secure Sockeys Layer). SSL är en standardiserad säkerhetsteknologi som möjliggör en krypterad (därmed säker) anslutning mellan webserver och webbläsare. Denna anslutning säkerställer att all information som skickas mellan servern och webbläsaren förblir privata. Om du exempelvis har en webbshop som säljer armband eller toalettstolar så kan du genom att använda SSL försäkra dina kunder om att deras person- och betalningsuppgifter är i tryggt förvar. Se exempel nedan:
Du kan också skydda dina uppgifter online genom att använda en VPN. Vad det är och hur det fungerar kan du läsa om här.
2. Kolla om webbplatsen har en integritetspolicy
Förekomsten av en integritetspolicy är ett säkert tecken på att du befinner dig på en säker webbplats. Denna sida har till syfte att klargöra hur dina uppgifter behandlas, används och skyddas. Att webbplatsen du besöker har en integritetspolicy indikerar att webbplatsens ägare har åtagit sig att följa lagarna om personlig säkerhet samt tillhandahålla en säker webbplats. Det är därför en bra idé att läsa igenom den så du vet vad du ger ditt samtycke till.
3. Se om det finns kontaktuppgifter på sidan
Om du anser att förekomsten av kontaktinfo är viktigt för en hemsidas trovärdighet så är du inte ensam. Statistik visar nämligen att 44% av en webbsidas besökare inte återvänder om sidans kontaktuppgifter upplevs bristfälliga (om de alls går att finna). Kontaktuppgifter inbegriper allt från telefonnummer och mejladress till besöksadress och returpolicy, med mera. Att ha kontaktinformation på din hemsida gör den nödvändigtvis inte säkrare, men det visar dina besökare att det finns en människa att kontakta om det nu skulle behövas.
Detta har företaget Pressport förstått. För företag och organisationer är det oerhört viktigt att nå ut med rätt budskap. Om du vill att din hemsida ska framstå som trovärdig så måste du ge dina besökare en chans att förstå den. Väl synliga kontaktuppgifter är en av de enklaste och viktigaste sätten att göra detta på. Pressport beskriver vidare hur du genom att använda pressmeddelanden kan få ditt företag att kommunicera på ett enkelt och effektivt sätt.
4. Kolla efter recensioner och kundomdömen
Vårt nästa tips när det kommer till onlinesäkerhet är att leta efter s.k. social proof. Social proof, eller socialt bevis är en strategi som går ut på att internetanvändare letar upp opartiska omdömen om ett företag eller varumärke innan de genomför ett köp.
I praktiken innebär det att leta upp trovärdiga källor och bra argument inför ett stundande köpbeslut. Om en produkt eller tjänst har bra recensioner är chansen större för att du också köper den.
Den vanligaste formen av social proof är recensioner och omdömen på sidor som Google My Business och TrustPilot. Många företag skyltar även med positiva omdömen från kunder på deras hemsidor. Ett bra exempel på denna taktik finner vi på Asonors hemsida.
5. Lita på din magkänsla
Även om hemsidan du besöker uppfyller alla ovanstående kriterier är det ändå inte 100% säkert att den inte är skadlig. I sådana lägen gäller det att lita på sin magkänsla och sitt goda omdöme. Om sidan du besöker väcker misstankar genom att vara full av språkliga fel, suspekta popup-fönster och malplacerade annonser m.m. så kan det mycket väl röra sig om en skadlig sida. Så lita på din magkänsla, den har räddat dig förut!
Dessa råd är till för dig som vill vara på den säkra sidan när du är ute och surfar. Ju högre säkerhet, desto större är friheten på internets många kanaler. Kom ihåg att dessa tips inte bara går att tillämpa när du använder din PC eller laptop utan även när du använder internet på din smartphone.